Monday, 12 January 2015

Bingka Crackers


Gambar Sekadar Hiasan



BINGKA CRACKERS

Bahan-bahan:

20 keping biskut Cream Creakers ~ biskut lemak (Saya suggest HUP SENG)
85 gm tepung gandum
1 cawan gula pasir
3 biji telur
710 ml santan atau susu segar
secubit garam
1 sudu besar butter
1 sudu kecil pandan emulco dan pewarna hijau
1 sudu kecil coklat emulco
1 sudu kecil pes vanilla
Sedikit bijan untuk tabur atas (optional jer)


Cara-cara 1:

Panaskan oven pada suhu 180C
Oleskan loyang bulat ukuran 7 inc dengan butter


Cara-cara 2:

1. Kisarkan semua bahan kecuali, bijan, pewarna, pes vanila dan emulco, sehingga semua hancur - guna blender..hehehehe
2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
3. Satu bahagian di letakkan pandan emulco dan pewarna hijau
4. Satu bahagian lagi, asingkan satu senduk dan letakkan coklat emulco dalam adunan yang telah diasingkan 1 senduk tadi.
5.Baki adunan di letakkan pes vanilla
6. Tuang adunan vanilla ke dalam loyang
7.Tompok-tompokkan adunan warna coklat di atasnya
8.Guna belakang sudu buatkan carikkan marble
bakar dalam oven selama 20 ~ 30 minit atau hingga permukaan atasnya keras sedikit
9.Keluarkan dari oven dan tuangkan adunan bewarna hijau
10.Taburkan bijan di atasnya
11.Bakar semula dalam oven selama 45 minit atau sehingga permukaan atasnya keperangan.
12.Setelah masak biarkan bingka sejuk sepenuhnya sebelum di potong.



Selamat Mencuba!!!

No comments:

Post a Comment