Sunday, 11 January 2015

Paprik Ayam Style Kak Zue


Gambar Sekadar Hiasan



Paprik Ayam Style Kak Zue

Oleh:Zue Taqwallah



Bahan-bahan:

1 ekor ayam  (dipotong kecil)
1 batang lobak merah  (potong kecil)
5 btg anak jagung  (potong dua)
5 btg kacang panjang  (potong kecil)
seketul kecil bunga kobis  (potong kecil)
4 biji cili merah  (dihiris)
1 batang daun saderi  (dipotong)
3 sudu makan cili boh#
6 biji cili padi  ( diketuk sikit)#
5 biji bawang kecil  (ditumbuk)
1 inci halia  (dihiris)
4 ulas bawang putih (dicincang halus)#
1 batang serai  (diketuk)#
1 biji bawang besar  (potong dadu)#
2 sudu makan pes tom yam#
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
5 helai daun limau purut (disiat)
3 cawan air
2 sudu kecil tepung jagung yg bancuh sedikit air (jika suka kuah pekat)
garam secukup rasa



Cara-cara:

1. Tumiskan semua bahan bertanda # hingga naik bau.
2 .Masukkan sos tiram,kicap manis,garam gaul sebati.
3. Masukkan ayam,air biar reneh dan ayam empuk.
4. Masukkan semua bahan sayuran dan gaul sebati.
5. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan bancuhan air tepung jagung.biar seketika hingga pekat.



Take Note ;

Ayam bole digantikan dgn daging atau seafood
Jika tidak suka terlalu pekat jgn gunakan tepung jagung
Sayuran bole ditambah jenis lain ikut suka spt tomato,brokoli
Bole juga guna kiub tomyam (2biji) jika tidak suka pes tom yam


Selamat Mencuba!!!

No comments:

Post a Comment