Gambar Sekadar Hiasan
bahan-bahan :
2 3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
170g butter - suhu bilik
85g cream cheese - suhu bilik
1 cawan gula halus
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
3 atau 4 pewarna & perisa yg anda suka
lidi lollipop secukupnya
cara-cara :
1. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
2. Pukul butter, garam, gula & cream cheese hingga kembang.
3. Masuk kan telur, esen vanila. Pukul hingga sebati.
4. Masuk kan tepung & gaul rata.
5. Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian. Setiap bahagian dibubuh warna & perasa ikut suka.
6. Bungkus adunan dengan plastik wrap kemudian masuk kan kedalam peti sejuk selama 2 jam.
7. Setelah 2 jam, ambil sedikit bahagian dari setiap warna & cantumkan menjadi bebola.
8. Roll bebola hingga menjadi cukup panjang. Kemudian dari satu bahagian hujung, gulungkan hingga seperti bentuk lollipop.
9. Letak kan diatas dulang pembakar yg telah dialas dgn kertas pembakar & jarak kan. Cucuk kan lidi.
10. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 150 darjah celcius selama 20 minit (atau adjust timing membakar ikut oven masing-masing) .
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment